• Forskare lanserar nytt sätt att se på naturens värde för människan

[2018-01-19] Genom att prata om "naturens bidrag till människor" istället för ¿ekosystemtjänster¿ kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv, där även samhällsvetenskapliga och humanistiska insikter finns med i bilden. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till den av FN initierade vetenskapliga expertpanelen för biologisk mångfald, IPBES.

• Alltför värdeladdad valretorik kan skapa svekdebatt

[2018-01-19] Värdeladdade ord ger utrymme för tolkningar. Vilket öppnar för att väljare kan uppfatta budskap som politiker inte avsett. Det framkommer i en ny avhandling.

• Risk för politisk urvattning med tvärsektoriell styrning

[2018-01-17] I den kommunala förvaltningen anställs allt fler tjänstemän med ansvar för tvärsektoriella frågor, som hållbarhet, mänskliga rättigheter och folkhälsa. Dessa tjänstemän anses behövas på grund av verksamheternas ökade komplexitet. Samtidigt innebär deras arbetssätt och position i organisationerna att viktiga politiska värdekonflikter blir otydliga. Det framkommer i en avhandling från Göteborgs universitet.

• Mässling - en sjukdom med lång historia i Sverige

[2018-01-16] Efter utbrottet på Östra Sjukhuset i Göteborg har mässling hamnat högt upp på den mediala agendan. Men vad har sjukdomen egentligen för historia i Sverige?

• Långvariga gångproblem hos höftledsopererade

[2018-01-16] Höftledsopererade upplever ofta att de har en problemfri gång - men en del går i själva verket relativt dåligt även långt efter operation. Forskning vid Sahlgrenska akademin sätter fokus på hur avancerad rörelseanalys kan förbättra för patienterna.