Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-11-16 14:40

Tipsa en vän
Utskriftsversion

GU i Media - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Här struntar var tredje i att rösta

[2018-06-23] Valdeltagandet på Kronogården var lågt i riksdagsvalet förra valet. Nu har Trollhättans stad ambitionen att öka valdeltagandet. Samtidigt använder de metoder som inte är speciellt effektiva, om man ska tro statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

[TTELA]

Skydda skelettet med probiotika

[2018-06-23] En ny svensk studie visar att kosttillskott med hälsofrämjande bakterier kan användas för att påverka människans skelett. Forskarna såg att de äldre kvinnor som fick probiotika halverade benförlusten jämfört med kvinnor som bara fick placebo.

[Sund.nu]

Så blev "Granen" Sveriges nye landsfader

[2018-06-22] GELENDZJIK. Det är sommar, fotbollsmästerskap, midsommar och nu ska vi alla dansa runt - Granen? Hur gick det till egentligen när Andreas Granqvist, 33, gick från landslagsutfyllnad till landsfader? Sportbladet vände sig till vetenskapen.

[Aftonbladet]

Teknik som analyserar texters svårighetsgrad kan förbättra språkinlärningen

[2018-06-22] Tekniska verktyg kan på olika sätt bidra till en effektivare språkinlärningsprocess. I en ny avhandling presenteras en metod för automatisk analys av den språkliga komplexiteten i svenska texter.

[IT-Pedagogen]

Bergsjön och Eriksberg i fokus för toppstudenter

[2018-06-22] Hur påverkas ett område och dess invånare av sin arkitektur och sitt läge? Det har tolv arkitektstudenter från prestigeuniversitetet Yale undersökt. Fokus har legat på Haga, Eriksberg och Bergsjön.

[GöteborgDirekt]

Fiskar i kustområdena har fått försämrat immunförsvar

[2018-06-22] En del fiskarter i kustområdena längs den svenska kusten mår inte riktigt bra. Studier som Sveriges lantbruksuniversitet har gjort visar på försämrat immunförsvar och att fortplantningen är störd.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

Sonesson: Gladast över svexit blir Putin

[2018-06-22] Ett litet land som Sverige, med en exportberoende ekonomi, kan inte naivt leva efter parollen "ensam är stark".

[Göteborgs-Posten]

Lyssna på barnen!

[2018-06-22] LEDARE: Fritid Mer än hälften av alla barn och ungdomar vill vistas mer i naturen, enligt en nyligen genomförd Sifo-undersökning. De känner glädje, lugn och spänning när de kommer ut i naturen.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Förre Elfsborgsspelaren: "Tyvärr har vi maktspel och korruption i mitt land"

[2018-06-22] Mohammed "Mommo" Abdulrahman har tränat med flera spelare i Super Eagles. Han sågar både jaget före laget-mentaliteten och korruptionen i sitt landslag. Men drömmer om att Nigeria en dag ska vinna VM - även om det ligger långt bort.

[Borås Tidning Plus]

Fritidsbåtägare kan använda havsmiljön på ett mer hållbart sätt

[2018-06-22] De ankare vi traditionellt använder kan förstöra ålgräsets rötter och riva upp plantorna när de gräver ner sig i bottnarna.

[Sveriges Radio Göteborg]

Med en botten av vatten och jord

[2018-06-22] Jord och vatten är förutsättningar för vår existens. De två elementen tar också stor plats i Ronneby konsthall som i sommar visar keramik och textil i utställningar som bjuder på både skönhet och utmanande frågor. RONNEBY.

[Växjöbladet]

Asiatiska krabbor på västkusten väcker oro

[2018-06-21] De asiatiska krabbarterna blåskrabba och penselkrabba har upptäckts i västsvenska vatten de senaste åren. I år har endast ett par individer av varje art upptäckts hittills, men forskare är oroliga. - De tar över och äter allt.

[Tidningen Syre]

Probiotika gav skydd mot benskörhet

[2018-06-21] Äldre kvinnor som fick probiotika förlorade mindre benmassa än en jämförbar placebogrupp, visar ny forskning från Sahlgrenska akademin i Göteborg.

[Läkemedelsvärlden]

70 procent tror att medieägarna har inflytande över innehållet i radio och TV

[2018-06-21] Källa: Svenskarnas värdering av radio och TV 2017, SOM-institutet.

[Journalisten]

Pingströrelsens förhållande till judar under kriget kartlagt

[2018-06-21] Hur Svenska kyrkan förhöll sig till "judefrågan" under andra världskriget är väl dokumenterat. Däremot har det inte varit klarlagt hur den svenska pingströrelsen förhöll sig till judarna och förintelsen - förrän nu.

[Svensk Historia]

Örebro universitet viktig del i regeringens miljonsatsning på AI

[2018-06-21] Artificiell intelligens, AI, är framtiden. Regeringen vill att Sverige ska ta en ledande roll i utvecklingen och satsar 40 miljoner kronor på ett nytt AI-initiativ. Ett av lärosätena som ska leda arbetet är Örebro universitet.

[IT-Pedagogen]

Oscar Properties överger Göteborg efter 15 månader

[2018-06-21] Oscar Properties fortsätter att sälja av egendom. Nu säljer bolaget ett mycket attraktivt beläget hus på Djurgården. Samtidigt gör Oscar Properties sig av med sin enda fastighet i Göteborg.

[Svenska Dagbladet]

Probiotika skyddar skelettet

[2018-06-21] Probiotika har de senaste åren lyfts fram som ett kosttillskott med många hälsofrämjande egenskaper och nu visar en ny studie att det även kan bidra till att förebygga benskörhet.

[HÄLSA]

Prestigelös Linköpingschef prisas

[2018-06-21] Föreningen Gott ledarskap i demensvården har utsett Pia Fransson till årets stipendiat. Hon är verksam vid Järdalavägens Vårdboende i Linköping och får stipendiet bland annat för "sitt tydliga, orädda och prestigelösa ledarskap".

[Svenskt demenscentrum]

OSCAR PROPERTIES: FOKUS PÅ STOCKHOLM, DÄRAV UT UR GÖTEBORG - VD

[2018-06-21] STOCKHOLM (Direkt) Bostadsutvecklaren Oscar Properties väljer att lämna Göteborg genom försäljning av bolagets enda fastighet i Sveriges näst största stad i spåren av det senaste årets...

[VA Finans]

Vetenskapsakademien pratar om klimat och miljömärkning i Almedalen

[2018-06-21] Hur kan vi vara säkra på att miljömärkningen är baserad på den senaste forskningen? Och hur mycket vet vi om hur klimatförändringarna påverkar våra kustvatten? Kungl.

[Tanalys]

Färre anmälda brott i Göteborg - men många känner sig otrygga

[2018-06-21] En ny rapport från Social resursförvaltning ger en samlad bild över området trygghet och brottslighet i Göteborg.

[SecurityUser]

Vilka anser svenskarna har störst inflytande över innehållet i radio och tv?

[2018-06-21] Nu släpps rapporten Svenskarnas värdering av radio och tv 2017, gjord av SOM-institutet.

[Myndigheten för radio och tv]

Landskapsarkitekter i nordlig satsning

[2018-06-21] Landskapsarkitekter i ÅF:s satsning i norra Sverige och ett gäng nya medarbetare på Semrén och Månsson i Göteborg och Stockholm. Det är veckans rapport om kollegor i karriären.

[Arkitekten]

Vad gör hannar för nytta?

[2018-06-21] Marmorkräftan sprider sig ohejdat i Europa genom jungfrufödsel. Den muterade och åttabenta varelsen ger nytt bränsle till en av biologins klassiska frågor: Varför finns det mer än ett kön i naturen?

[Forskning & Framsteg]

Så blir du lycklig

[2018-06-21] Människor i de nordiska länderna är lyckligare än i andra jämförbara länder. En viktig orsak är jämställdheten - och det är framför allt männen som gynnas.

[Forskning & Framsteg]

Vardagsmysteriet: Så funkar solbrännan

[2018-06-21] Hur kommer det sig att vi ändrar färg när solen skiner på oss? F&F reder ut vad som egentligen händer i huden när du blir brun och kanske bränd av solen.

[Forskning & Framsteg]

Probiotika kan skydda skelettet hos äldre kvinnor |

[2018-06-21] Kosttillskott med hälsofrämjande bakterier, kan användas för att påverka människans skelett. Bland äldre kvinnor som fick probiotika halverades benförlusten jämfört med kvinnor som bara fick placebo.

[Forskning.se]

Oscar säljer liten klenod och backar ur Göteborg

[2018-06-21] Det rör sig om fastigheterna Annedal 23:33 och Grönland 18. Fastigheten Annedal 23:33 är belägen på Nilssonsberg i Göteborg och Grönland 18 är en hyresfastighet på Djurgården i Stockholm. Båda fastigheterna har tillträtts.

[Fastighetsvärlden]

En lyckosam fyrklöver

[2018-06-21] Tre av IFN:s forskningsassistenter har hösten 2018 antagits till doktorandutbildning på olika högskolor i landet. Den fjärde assistenten ska fortsätta sin karriär som analytiker och konsult på företaget Copenhagen Economics.

[Institutet för Näringslivsforskning]

Miljonregn över Alfons Åberghuset

[2018-06-21] Alfons Åbergs kulturhus har fått ett tillskott i kassan på sammanlagt 5,5 miljoner kronor. Pengar som ska gå till pedagogiska projekt om kemi och om rymden.

[Göteborgs-Posten]

Europeiska migranter söker bättre liv i ex-koloni

[2018-06-21] De senaste tio åren har mer än 100 000 migranter från Portugal sökt sig ett bättre liv i ex-kolonin Angola. Denna omvända migration har inte tagit slut även om många portugiser har svårt att integreras i samhället.

[Info Express]

Expertgrupp utreder vad du bör kunna vid trafikolycka

[2018-06-21] Sahlgrenska Akademin i Göteborg har tillsatt en expertgrupp som ska utreda hur icke vårdutbildade trafikanter bör och kan agera när de är först på plats vid en allvarlig trafikolycka. Det rapporterar Vetenskapsradion.

[Omni]

HIV/aids-frågan är mer komplex vad som ofta erkänns

[2018-06-21] Bild: iStock Ökad kunskap och närmare samarbete mellan sjukhus och traditionella botare kan förbättra effektiviteten i kampen mot HIV/aids i Moçambique. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

[Expertsvar]

40 miljoner på vidareutbildning inom AI

[2018-06-21] Behovet av fördjupade kunskaper om artificiell intelligens (AI) är stort på arbetsmarknaden. Regeringen gör därför en särskild satsning på högskoleutbildning inom AI. - Satsningen är en avgörande investering för framtiden.

[Intelligent Logistik]

Odlarna visar vägen till väl fungerande vattenbruk

[2018-06-21] Komplicerade tillståndskrav och en lagstiftning som inte är uppdaterad är några av de utmaningar som vattenbruksentreprenörer ställs inför, visar ny forskning från Göteborgs universitet.

[Info Express]

Anette Jahnke: Ny kurs för kursplanearbetet

[2018-06-21] Att kritisera styrdokument är lätt. Att konstruera dem betydligt svårare. Anette Jahnke undrar vad vi kan lära av den debatt som varit kring kunskapskraven och vad krävs för att skapa en process, där vi blir bättre på att skapa bra styrdokument.

[Skola och Samhälle]

Det är idel ädel byggaradel som bygger Västlänken

[2018-06-21] Både veteraner och nykomlingar är med och bygger Västlänken. Företagen som tilldelats entreprenaderna har byggt många tunnlar och järnvägar i Europa genom åren. Flera företagen är anrika och ett har varit verksamt i nästan 150 år.

[Dagens Infrastruktur]

Vd:ns fyra arbetsstilar för tillväxt

[2018-06-21] Forskaren Jonas Fasth vid Handelshögskolan på Göteborgs universitet har studerat hur företagsledare arbetar i praktiken för tillväxt.

[Vd-tidningen]

Lidköpingsläkare söker svar om bröstcancer

[2018-06-21] Varför drabbas vissa bröstcancerpatienter av fler cancersjukdomar tidigare i livet? Den frågan vill Jenny Nyqvist, överläkare i kirurgi på sjukhuset i Lidköping, ha svar på. Nyligen fick hon ett större stipendium för sin forskning på Sahlgrenska.

[Nya Lidköpings-Tidningen Plus]

SD-kampanj om ogräs skapar debatt

[2018-06-21] Politiska motståndare tolkar budskapet som en metafor för oönskade människor i kommunen. Men Sverigedemokraterna slår ifrån sig. "I vår kommun möter ogräset motstånd".

[Sveriges Radio Malmö]

Expertgrupp utreder: Så ska du agera vid en trafikolycksplats

[2018-06-21] Sahlgrenska Akademin i Göteborg söker svar på vilken beredskap som är rimlig att kräva av icke vårdutbildade trafikanter som kommer först fram till en allvarlig trafikolycka.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

En ekvation som inte går ihop

[2018-06-21] I helgen fikade jag på en mysig privatdriven kombo mellan boklåda och kaffebar i stadsdelen Landala i Göteborg. Där säjs en dryck som produceras av ett frukträddarföretag.

[Piteå-Tidningen Premium]

Här är kritiken mot parternas förslag

[2018-06-21] Strejkrätten. Parternas eget förslag om inskränkningar i strejkrätten möts av bifall från de flesta. Lag & Avtal har talat med kritiker som inte stämmer in i hyllningskören.

[Lag & Avtal]

Läsprojekt gick i mål efter tre år - positiva effekter för både lärare och elever

[2018-06-20] Nu har projektet "Läslyftet" gått i mål i Nyköping. Läslyftet är ett nationellt projekt som drivs på uppdrag av regeringen och syftar till att utveckla elevers språk-, läs-, och skrivförmåga från förskola till gymnasiet.

[Södermanlands Nyheter Plus]

Får mothugg från Fyrbodal-ordförande

[2018-06-20] DALSLAND: Penilla Gunther (KD) kritisk efter beslut om polisutbildning till Borås Kristdemokratiska riksdagsledamoten Penilla Gunther riktade i tisdags skarp kritik mot Kommunalförbundet Fyrbodal för senfärdighet sedan man förlorat

[Nya Wermlands-Tidningen Plus]

Är sockerberoende tillräckligt för en diagnos? |

[2018-06-20] Sötsaker påverkar endorfiner och dopamin i hjärnan. Å andra sidan kan sötsuget försvinna efter någon vecka, till skillnad från annat biokemiskt beroende.

[Forskning.se]

Macchiarinis förtroendeskada verkar ha regenererat

[2018-06-20] Svenskarnas förtroende för universitet och högskolor nådde i fjol "all time high". Macchiariniskandalens negativa påverkan verkar ha avtagit och medicin är det forskningsfält som rankas högst.

[Dagens Medicin]

Generationsvalet: Barnfamiljerna röstar oftare med plånboken

[2018-06-20] De är kämpar ofta för att få mer tid med sina barn, gillar blocköverskridande överenskommelser och är politiskt otåliga. Metro går till botten med de politiska preferenserna hos de unga vuxna och småbarnsföräldrarna inför höstens val.

[Metro]

Ingen mirakelmetod hjälper den som bantar på egen hand

[2018-06-20] Att gå ner i vikt kan vara en ensam och långvarig kamp. Näringsfysiologen Ingrid Larsson har följt personer som lider av svår fetma och på egen hand kämpar med en mängd olika metoder.

[Vårdfokus]

Journalistförbundet förlorade i AD - korrekt uppsägning av NT-fotograf

[2018-06-20] FOTO: Tor Johnsson Journalistförbundet förlorade i AD - korrekt uppsägning av NT-fotograf Arbetsdomstolen ger Östgöta Media rätt i fallet med den uppsagde NT-fotografen Mikael Strand.

[Journalisten]

DEEREST ger utrymme åt en mörkare kraft

[2018-06-20] När man ska beskriva en än så länge ganska okänd artist, är det alltid lätt att börja leta efter namn att droppa.

[HYMN]

I marginalen: Skrattar hela vägen till banken

[2018-06-20] Mitt i högkonjunkturen ökar reallönerna mindre än tidigare. Det är det dystra facit av de historiskt dåliga treårsavtal som facktopparna undertecknade år 2017.

[Socialisterna]

Forskarutbildningar inom pedagogik granskade

[2018-06-20] UKÄ har granskat kvaliteten på 20 utbildningar på forskarnivå inom pedagogik. Fyra utbildningar får omdömet ifrågasatt kvalitet.

[Universitetskanslersämbetet]

Fisken i Sveriges kustområden mår sämre

[2018-06-20] Sedan 1980-talet övervakas fisksamhällena och fiskens hälsa i fyra områden längs den svenska kusten.

[Sveriges lantbruksuniversitet]

Så gör högskolan skillnad i Almedalen

[2018-06-20] Psykisk ohälsa hos unga, morgondagens textilindustri, vad vi ska ha folkbiblioteken till och återvinning av fosfor för att hindra nästa världssvält. Högskolans program i Almedalen 2018 är angeläget och högaktuellt.

[Högskolan i Borås]

Utnyttja vårddata för bättre sjukvård

[2018-06-20] Det finns goda exempel av användning av vårddata men de saknar ofta efterföljare. På ett seminarium nyligen hänvisade många talare till en enorm outnyttjad potential för utveckling. Idag kan IT-systemen sällan prata med varandra.

[LIFe-time]

Evolutionen kan rädda musslor från havsförsurning

[2018-06-20] Musslor och ostron kan drabbas av ett allt surare hav eftersom de har skal av kalciumkarbonat.

[Expertsvar]

Utvärdering av regeringens utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering i myndigheter

[2018-06-20] Statskontoret har i uppdrag av regeringen att utvärdera regeringens utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering i myndigheter (JiM).

[Statskontoret]

Örebro universitet viktig del i regeringens miljonsatsning på AI

[2018-06-20] Artificiell intelligens, AI, är framtiden. Amy Loutfi, forskningschef för AASS på Örebro universitet, leder arbetet med Smarter.

[IT-Kanalen]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?