Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Förändring av tarmflora hos cancerpatienter

[2017-09-22] Levande mjöksyrabakterier, så kallad probiotika, kan förändra tarmfloran hos patienter med cancer i tjocktarmen. Detta enligt tidskriften BMJ. Det är forskare från Sahlgrenska akademin som publicera sin forskning i tidskriften BMJ.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

När föräldrarna tar makten

[2017-09-22] Föräldrar Flera studier tyder på att föräldrarna allt mer påverkar skolan och lärarnas undervisning. Forskare varnar nu för att det leder till minskad likvärdighet och ökad press på lärarna.

[Pedagogiska Magasinet]

Visst finns kunskap - även om förskolan

[2017-09-22] Debatt En förskola på vetenskaplig grund är möjlig. Men för att åstadkomma den behövs en gemensam kunskapsbas och en samsyn om vad denna bas innebär och hur den ska tolkas.

[Pedagogiska Magasinet]

Första doktoranderna antagna till forskarutbildning inom Hälsa och välfärd

[2017-09-22] Amanda Jacobsen är en av de nya doktoranderna och kommer att forska på hur implementering av personcentrerad vård genomförs i olika hälso- och sjukvårdsorganisationer.

[Högskolan Dalarna]

Ökade kostnader för bemanningspersonal - så många miljoner har notan stigit med i Dalarna

[2017-09-22] Kommunernas kostnader för bemanningspersonal ökar. I Dalarnas 15 kommuner steg notan med sammanlagt över elva miljoner kronor.

[Avesta Tidning]

Kommunens kostnad för bemanningspersonal

[2017-09-22] Olofström ligger långt under rikssnittet för inhyrd personal under 2016. Olofströms kommun hade en kostnad på 24 kronor per invånare - vilket var långt under rikssnittet på 176 kronor per invånare, enligt SCB:s statistik.

[Sydöstran]

Högskolan Dalarna får forskarutbildning inom Hälsa och Välfärd

[2017-09-22] Högskolan Dalarna har startat en forskarutbildning inom Hälsa och Välfärd. Högskolan Dalarna. Bild: Jonas Hasselqvist Amanda Jacobsen och Mohamed Khalid är de nya doktoranderna.

[Avesta Tidning]

Lovande modifiering av tarmflora vid tjocktarmscancer

[2017-09-22] Levande mjölksyrabakterier, probiotika, kan förändra tarmfloran hos patienter med cancer i tjocktarmen. Det framgår av en studie publicerad i tidskriften BMJ Open Gastroenterology.

[Onkologi i Sverige]

Cecilia jagar nytt guld

[2017-09-22] Cecilia Habib Westh från Mariestad har på bara några år etablerat sig i landets högsta innebandyliga. Och hon har redan hunnit med att vinna ett SM-guld med sin klubb Pixbo Wallenstam. Nu jagar Cecilia och klubben ett nytt guld.

[Skaraborgsbygden]

Daisy har väntat på hjälp i nästan ett år

[2017-09-22] Trots att vårdgarantin säger att man ska få hjälp inom 90 dagar när man söker specialistsjukvård, lever verkligheten sällan upp till dessa krav. På Sahlgrenska i somras fick mer än varannan patient vänta längre än så.

[SVT Nyheter Väst]

Nu undersöks abborrarna

[2017-09-22] NORRSUNDET - Varför ska ni undersöka hur fiskarna mår? Det ser man ju på dem. Så ska en Norrsundetbo ha frågat på 80-talet, när forskare började undersöka effekterna av massafabrikens utsläpp. Fiskarnas hälsa har blivit bättre.

[Gästriklands Tidning]

GP granskar NMR: "En våldsam sekt"

[2017-09-22] I dag kommer hovrättsdomen mot de tre NMR-medlemmar som tidigare dömts för inblandning i bombdåden i Göteborg. GP har kartlagt Nordiska motståndsrörelsens riksledare och främsta nazistaktivister i Västsverige.

[Göteborgs-Posten]

Granhäcken på Mårbacka måste bytas ut

[2017-09-22] Alla som varit på Mårbacka minnesgård har nog lagt märke till den imponerande granhäcken som omgärdar trädgården. En granhäck som tyvärr inte mår så bra. - Den måste tas bort och ersättas med en ny.

[Nya Wermlands-Tidningen]

David Batra berättar om livet med Anna Kinberg Batra

[2017-09-22] En politisk karriär går mot slutet. En show närmar sig premiär. David Batra gör ...

[Dagens Nyheter - Login]

"Något gott kom ur det svåra"

[2017-09-22] - Livet går vidare, fast på ett annat sätt, säger Therese Martinson, musiklärare, sångpedagog och tillsammans med maken Mattias Martinson, lovsångsprofil i svensk kristenhet.

[Hemmets Vän]

"Det är en fröjd att vara kreativ"

[2017-09-22] Den sista tentan på Chalmers blev aldrig färdig. Men på Journalisthögskolan i Göteborg hittade Christian Wollin sitt kall. Han har prisats för sitt arbete på Rosentorget som chefredaktör för Antik & Auktion.

[Ystads Allehanda]

Professorer: Rörigt om nytt inflationsmål

[2017-09-21] DEBATT. Riksbanken har återinfört ett toleransintervall för sitt inflationsmål p...

[di.se]

Allvarliga anklagelser mot LTU: "Det är en direkt lögn"

[2017-09-21] Luleå tekniska universitet anklagas för allvarliga brister av Expressen. Men universitetets direktör Staffan Sarbäck hävdar att uppgifterna är felaktiga. "Det här är journalistik när den är som sämst", säger han.

[Norrländska Socialdemokraten]

Med känsla för färg

[2017-09-21] Ulla Magnusson från Karlstad är sedan många år en välkänd textilkonstnär som numera jobbar mycket med collage. Hon gör detaljrika bilder med underfundiga titlar och stor känsla för färg.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Postkonferens diabetes - höjdpunkter från EASD och ADA, 27/10 Sthlm, Dagens Medicin tillsammans med Sv Förening f Diab. 0 SEK för SFD medlem

[2017-09-21] http://www.dagensmedicin.se/seminarier/postkonferens-diabetes-2017/ Postkonferens diabetes - höjdpunkter från EASD och ADA Dagens Medicin arrangerar i samarbete med Svensk Förening för Diabetologi en postkonferens om diabetes med de viktigaste

[Dagens Diabetes]

Nya kritiken mot Maria Ågren: "Är skandalöst"

[2017-09-21] Efter IT-skandalen kritiseras nu ännu en statlig organisation där regeringen pla...

[Expressen]

Regler för demonstrationer kan skärpas

[2017-09-21] INRIKES Politik. Regler för hur nazister och andra extremister får uppträda vid demonstrationer kan komma att skärpas. Partierna ska nu överlägga om hur antidemokratiska krafter kan motverkas.

[Aftonbladet]

Örebro konsthall öppnar utställningen "BU höst 2017"

[2017-09-21] Stefan Uhlinder och Helene Billgren. Lördagen den 23 september öppnar Örebro konsthall "BU höst 2017" - en utställning av konstnärerna Helene Billgren och Stefan Uhlinder, utställningen pågår till och med söndagen den 5 november.

[Örebroguiden]

S-professor: C och L kan regera med Löfven efter valet nästa år

[2017-09-21] SVERIGE Centerpartiet och Liberalerna kan komma att regera med Socialdemokraterna och Miljöpartiet efter valet nästa år. Ulf Bjereld (S), professor i statsvetenskap, ser det som ett tänkbart koalitionsalternativ.

[Nyheter Idag]

Ledarskapet påverkas mer av ålder än kön

[2017-09-21] Det är betydligt större skillnad mellan yngre och äldre chefer, än mellan manliga och kvinnliga. Däremot skiljer sig de bakomliggande drivkrafterna åt, visar en studie från Göteborgs universitet.

[Tidningen Karriär]

Vetenskapsrådet stödjer tre forskningsinfrastrukturer vid Göteborgs universitet

[2017-09-21] Vetenskapsrådet har tagit beslut om att stödja svenska forskningsinfrastrukturer med cirka 4 miljarder kronor under de kommande åtta åren.

[Medarbetarportalen]

Möte mellan bild och form

[2017-09-21] Några dagar innan vernissagen av Barbara Häggdahls och Lennart Gybrants utställning pågår det intensiva hängningsarbetet. Den ska inte bara bli en mötesplats den ska även bli en helhet som bjuder in besökarna.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Finns en rädsla för att ställa krav

[2017-09-21] När arbetsgivare söker efter semestervikarier i ambulanssjukvården, ställs inga eller låga krav på körvana i annonserna. Det visar en rapport vid Göteborgs och Umeå universitet av trafikforskaren Jörgen Lundälv.

[Kommunalarbetaren]

Vetenskapsrådet beviljar stöd till SwedPop och SweClarin

[2017-09-21] Vetenskapsrådets har beslutat om långsiktig finansiering till infrastrukturer av nationellt intresse. Riksarkivet får finansiellt stöd till inte mindre än två infrastrukturprojekt. Projektet SwedPop får stöd.

[Riksarkivet]

Bra havsbudget - nu krävs långsiktiga satsningar!

[2017-09-21] Regeringens satsning på havsmiljön i årets budgetproposition är inte bara viktig, den är absolut nödvändig. Det finns ett stort behov av forskning och innovationer för en hållbar förvaltning av haven.

[Göteborgs-Posten]

Torsk var handelsvara redan under vikingatiden

[2017-09-21] Foto: Anette Ungfors DNA-analys av arkeologiska fiskben avslöjar att torsk var en handelsvara redan på vikingatiden. Den nya studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

[Edaportalen]

Lärosäten attackerar lärarundantaget

[2017-09-21] En lång rad lärosäten har deklarerat att de har rätt att använda lärares undervisningsmaterial. Motsättningen mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivarna är klar och tydlig.

[Universitetsläraren]

Forskare tvingas leva med hot och hat

[2017-09-21] Vem vill ha ett samhälle där röster tystnar? 21 september, 2017 Text: Per-Olof Eliasson Ord spelar roll, och när det offentliga samtalet smutsas ner av okvädningsord får det konsekvenser. Inte heller forskarna går fria från hat och hot.

[Universitetsläraren]

Att mäta vårdens värde allt viktigare

[2017-09-21] Det var enklare förr att bedöma värdet av sjukvårdens insatser - antingen överlevde eller avled patienten. I dag behövs nya mått för att avgöra hur bra det går för patienten i förhållande till de insatser som görs.

[LIFe-time]

Näringslivsprofilen: Det här är mitt sista stora projekt

[2017-09-21] Percy Barnevik vill utrota världens fattigdom - genom miljoner kvinnliga entreprenörer. - Männen är, generellt, ofta lata, oansvariga och dricker eller spelar upp pengarna i stället, säger näringslivsprofilen.

[Göteborgs-Posten]

Risker med tidiga betyg och nationella prov

[2017-09-21] Karriär Svenska lärares arbete har under de senaste decennierna alltmer kommit att präglas av bedömningar och tester av elever. Betyg i lägre årskurser och fler nationella prov har införts.

[The Scholar]

NextCell Pharma erhåller tillstånd för partihandel

[2017-09-21] NextCell: NextCell Pharma erhåller tillstånd för partihandel NextCell Pharma AB ("NextCell") meddelar idag att bolaget har beviljats tillstånd för partihandel med cellbaserade studieläkemedel.

[AktieTorget]

Nu i P4: De fem största hoten mot mänskligheten

[2017-09-21] Ett stor svarthål, dinosauriernas återkomst, kärnvapenkrig eller biologisk krigföring. Vilka är det största hoten mot mänskligheten? Hör fil. dr. i filosofi Karim Jebari i P4.

[Sveriges Radio Västernorrland]

Löfven upprörs av nazidemonstration

[2017-09-21] Statsminister Stefan Löfven (S) skräder inte orden när han beskriver sina känslor efter nazistdemonstrationen i Göteborg i helgen.

[Göteborgs-Posten]

ANNA AHLBERG UTSEDD TILL CFO I SURGICAL SCIENCE SWEDEN AB

[2017-09-21] Surgical Science har utsett Anna Ahlberg till ny CFO och medlem av bolagets ledningsgrupp. Anna har under många år arbetat som CFO och informationschef i noterade bolag, huvudsakligen i medicintekniska, internationella tillväxtbolag. "Vi är glada att hälsa Anna välkommen till Surgical Science växande team.

[Cisionwire]

Chalmerist prisas för giftfri cancerbehandling

[2017-09-21] Simon Jademyr från Göteborg får Wimanska priset på 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. Simon Jademyr har studerat hur nanokristallin cellulosa, ett ogiftigt och miljövänligt nanomaterial, kan användas i behandling mot cancer. Cyaniner kallas en grupp ämnen som har visat sig motverka tillväxt av tumörceller.

[Cisionwire]

Vad vilja Moderaterna?

[2017-09-20] Det brukar vara en bra idé att bygga på arbete man redan gjort. KRÖNIKA. Moderaterna är på väg att skaffa sig en ny partiledare. Och som alltid när en palatskupp lyckats, infinner sig ett lugn.

[Affärsvärlden]

Neoss i P-I Brånemarks fotspår

[2017-09-20] Ett tredje bolag - Neoss - är nu på väg att göra samma resa över världen som Nobel Biocare och AstraTech tidigare gjort.

[Dental24]

Planerna för Naturvetenskap Life konkretiseras under hösten

[2017-09-20] Arbetet med programhandling för Naturvetenskap Life fortgår. Under hösten konkretiseras planerna för den nya byggnaden på Medicinareberget.

[Medarbetarportalen]

Språkforskare: Varför är frisörer så vitsiga?

[2017-09-20] Salong Sax & Fön", "Lady och Kalufsen" och det vågade "Frisör Hårhuset" - varför finns det så många fyndiga namn på frisörsalonger i Sverige? Det vill den tyska språkforskaren Ann-Kathrin Mehrens reda ut i en ny internationell studie.

[Svenska Dagbladet]

Guldmedalj till Bo Sundqvist

[2017-09-20] Bo Sundqvist, professor i jonfysik och förutvarande rektor vid Uppsala universitet, har tilldelats Svenska masspektrometrisällskapets guldmedalj. Bo Sundqvist Berzeliusmedaljerna, som fått sitt namn efter kemisten Jöns Jacob Berzelius.

[Uppsala universitet]

Svenska samverkansprojekt visas upp i USA

[2017-09-20] Johanneberg Science Park presenterar i veckan projekten AllAgeHub, HSB Living Lab och Riksbyggen Positive Footprint Housing under konferensen ICSD International Conference on Sustainable Development i New York.

[Byggnorden]

"Att människan dominerar över naturen är en myt"

[2017-09-20] Myten att människan dominerar över naturen är gammal - och farlig i en tid då vi måste göra allt vi kan för att motverka klimatförändringarna.

[Stockholms Fria Tidning]

Uppmuntrande överlevnadsdata för immunkombo

[2017-09-20] Användning av två typer av immuncheckpointhämmare verkar ge bäst överlevnadschanser till patienter med framskridet malignt melanom som inte går att operera. Det visar nya data från en fas 3-studie.

[Dagens Medicin]

Överviktskirurgi - ett sätt att minska vikten för gott

[2017-09-20] När försök att gå ner i vikt genom dieter och andra livsstilsförändringar inte fungerar kan en operation vara ett alternativ för den lider av kraftig övervikt.

[Doktorn]

Facken: Regeringen missar åtgärder för fler jobb

[2017-09-20] Köpfest, pengaregn och expansiv - experternas beskrivning av budgeten ger en hint om härliga konsumtionstider. Men bakom regeringens givmildhet lurar en liten fara för överhettning i ekonomin, enligt ekonomerna.

[Svenska Dagbladet]

Orgelrace med tre organister och två körer

[2017-09-20] På söndag den 24 september är det dags för det numera traditionella orgelracet i Skokloster kyrka. I år medverkar två körer och tre organister.

[Enköpings-Posten]

Sök det generella - inte pr-effekten

[2017-09-20] Hur kan svensk arkitektur ta ett steg till och bli mer väsentlig? Genom att söka det generella, söka lösningar i planlösningen och inte sälja sig till byggmaterialbranschen och spekulativa pr-projekt, anser Tomas Lewan.

[Arkitektur]

Ont om skånska nyheter i regeringens statsbudget

[2017-09-20] Nytt migrantmuseum i Malmö. Minimal anslagshöjning till Lunds universitet, men k...

[Sydsvenskan]

Stockholmaren infiltrerade amerikanska nazister

[2017-09-20] NEW YORK. DN:s Björn af Kleen har träffat den 25-årige svensken Patrik Hermansso...

[Dagens Nyheter - Login]

Hon nappar på lärarappen

[2017-09-20] Det är de barn som har det svårast i skolan som hamnar i kläm när lärarvikarierna avlöser varandra. Det tror Alice Anzén, som har flera års erfarenhet av extraknäcket.

[Göteborgs-Posten]

"Jesus gick vilse i valupptakten"

[2017-09-20] Centerpartiets partiledare Annie Lööf förtidsröstar till kyrkovalet på Sofia församlings expedition i Stockholm.

[Världen idag]

Kanozi värvar toppnamn

[2017-09-20] Först var det läkaryrket som lockade. Efter fyraårig teknisk linje läste Pia-Cally Wendt in biologin och jobbade på Vasa sjukhus i Göteborg.

[World In Property]

Minskat söktryck till lärarutbildningar

[2017-09-20] För att matcha samhällsbehovet tar Göteborgs universitet in nästan dubbelt så många lärarstudenter som för några år sedan. Konsekvenserna blir att söktrycket och antagningskraven sjunker.

[ETC Göteborg]

Experterna: Det kommer valet 2018 att handla om

[2017-09-19] Striden om försvarsminister Peter Hultqvist (S) är över. Nu vill regeringen och oppositionen lämna den stormiga sommaren bakom sig och fokusera på sakfrågor.

[Metro]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?