Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Ett tips till justitieministern

[2018-02-20] Jan Strid - februari 20, 2018 PÅ VÄNSTERPARTIETS KONGRESS tog man ett beslut som lett till såväl förvåning som missuppfattning.

[Spanaren]

Studie: Bra mat gör barn mer självsäkra

[2018-02-20] Barn som äter grönsaker och fibrer mår bättre även mentalt! Bra mat ger bra självkänsla - det visar nu forskning. Barn som äter bra verkar ha mindre känslomässiga problem än andra.

[MåBra]

Forskningsfartyg fortsatt försenat

[2018-02-20] Det polska varvet har missat deadline fem gånger under byggnationen av Göteborgs Universitets nya forskningsfartyg. Nu föreslår en internrevisor att bygget avslutas på annat varv.

[Sjöfartstidningen]

Studie: Livsmedel inte problemet när det kommer till mikroplaster

[2018-02-20] En studie vid Göteborgs universitet visar att andra exponeringsvägar än livsmedel och kranvattten är 40 miljoner gånger högre." Diskussionen om mikroplaster i livsmedel riskerar att flytta fokus från det riktiga problemet: hur plast produceras

[Food Supply]

Reportage: Från excel-dokument till en ny myndighet

[2018-02-20] När en ny myndighet startar sin verksamhet ska en grupp främlingar mötas och snabbt bli ett sammansvetsat arbetslag.

[Publikt]

Ingrid Runsten: Om något svenskt val borde handla om klimate...

[2018-02-20] Tag den senaste opinionsundersökningen över vilka frågor väljarna tycker är vikt...

[Helsingborgs Dagblad]

Facebook mindre populärt

[2018-02-20] KARLSTAD: "Jag tror äldre använder Facebook för de inte riktigt hänger med i trenderna" I dagens läge är det inte alltid lätt att hänga med i svängarna när det kommer till sociala medier.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Information för er som arbetar på distans med hjälp av Remote Desktop

[2018-02-20] Remote Desktop (RDP) används för att fjärrstyra sin dator eller annan IT-resurs som befinner sig på Göteborgs universitets interna nätverk.

[Medarbetarportalen]

Ramberg drar växlar som saknar täckning

[2018-02-20] Värdegrundsdelegationens lista är inte juridiskt bindande, utan kan på sin höjd utgöra en bas för kunskapsspridning i förvaltningen. Detta gör Anne Rambergs tvärsäkra uttalanden problematiska, skriver Jakob Heidbrink, docent i civilrätt.

[Dagens Samhälle]

Vem tar ansvar för konsekvenserna av indragen assistans?

[2018-02-20] Barn, unga och vuxna med exempelvisl ADHD, Tourettes syndrom eller autism kan ibland vara i behov av assistans. Med de nya tolkningarna av reglerna är risken stor att de blir av med eller inte godkänns för den assistans de har stort behov av.

[Göteborgs-Posten]

Foto: Michael Probst "Har beslutsfattarna tappat intresset för äldres psykiska hälsa?"

[2018-02-20] OPINION "Depressioner måste upptäckas och behandlas i ett tidigare skede än idag. Fler måste bli medvetna och våga prata om depressioner bland äldre och det behövs både mer forskning och specialistenheter med äldrepsykiatrisk kompetens.

[SVT]

Ny metod visar grönområdens betydelse

[2018-02-20] Forskare vid Göteborgs universitet har tagit fram en ny metod som hjälp för att bedöma och värdera ekosystemtjänster i städers grönområden. Metoden presenteras i en digital handbok.

[Svensk Byggtjänst]

Allemanshälsan öppnar vårdcentral i Pedagogen Park

[2018-02-20] Allemanshälsan har tecknat avtal med Aspelin Ramm Fastigheter om att hyra 1000 kvadratmeter för att etablera en vårdcentral och ett rehabcenter i Pedagogen Park i Mölndal. - Det känns väldigt bra att det flyttar in en vårdcentral i huset.

[Tanalys]

Även stjärnforskare ska straffas för övergrepp

[2018-02-20] För att förhindra sexuella trakasserier inom akademin behöver maktkoncentration och beroenden minska.

[Curie]

Diagnos och behandlingsmål vid diabetes typ 2 / 20 FEB 2018

[2018-02-20] Ingår i: Tema Diabetes typ 2 Mikael Lilja, med dr, distriktsläkare, institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, FoU-enheten, Umeå universitet, Östersund mikael.lilja@regionjh.se Margareta Hellgren, med dr, distriktsläkare,

[Läkartidningen]

Nationella diabetesregistret visar tydliga effekter av behandling

[2018-02-20] Risken för hjärt-kärlsjukdom och förtida död minskar, även patienten kan delta och följa sina registerresultat Ingår i: Tema Diabetes typ 2 Katarina Eeg-Olofsson, med dr, överläkare, medicinkliniken,

[Läkartidningen]

»Många använder registret direkt i patientmötet«

[2018-02-20] Katarina Eeg-Olofsson, med dr och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Sahlgrenska i Göteborg, har tillsammans med kollegor skrivit en artikel om Nationella diabetesregistret. Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Ny på Dachser

[2018-02-20] Med den nya titeln bransch manager European logistics kommer Carl-Johan Westas att vara stationerad på bolagets Göteborgskontor.

[Transportnet]

Bilismen i centrala Göteborg måste minska

[2018-02-20] Cyklandet i Göteborg minskade 2017 och kollektivtrafiken har bara ökat med 3 procent sedan 2011. Majoriteten, 45 procent av resorna med görs med bil och bara 28 procent reser med kollektivtrafik, 6 procent cyklar och 20 procent går.

[ETC Göteborg]

Så undviker du korridorskonflikt

[2018-02-20] För många nyinflyttade studenter i Göteborg är studentkorridor en vanlig boendelösning. Men hur är det egentligen att dela hem med människor du inte känner? Och går det att undvika konflikter med dina korridorsgrannar?

[Spionen]

Lärosätena samordnar sig kring validering av reell kompetens

[2018-02-20] Akademiker som saknar examensdokument kan snart få hjälp med validering av sina kunskaper för att kunna gå ut på den svenska arbetsmarknaden. Nu samordnar lärosätena sig kring gemensamma valideringsmodeller.

[Högskolan i Borås]

Klass förklarar vilka som är otrygga

[2018-02-20] Hallå där! "Klass förklarar vilka som är otrygga" Hallå där, Johan Alfonsson, arbetsforskare som skrivit en rapport om det otrygga arbetslivet. Johan Alfonsson. Vad har du kommit fram till?

[Handelsnytt]

Forskare bekymrade över vår plastkonsumtion

[2018-02-20] Den exponering av mikroplast som vi utsätts för i omgivningen kan vara mycket högre än den vi får genom föda och dricksvatten.

[Expertsvar]

Sjukhus testar smarta glasögon

[2018-02-20] Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska utvärdera smarta glasögon för anestesipersonal.

[Voister]

Snabbare frisk från depression med vårdsamordnare

[2018-02-20] Patienterna blev snabbare friska och kunde komma tillbaka till arbetet tidigare. Det blev resultatet när distriktssköterskor höll kontakten med dem under vårdtiden. Dessutom blev fler friska.

[Vårdfokus]

Nya fynd om sjukdomsrisker efter tidig hjärtkirurgi

[2018-02-20] Infektioner och autoimmuna sjukdomar är vanligare hos personer som genomgått hjärtkirurgi som barn och samtidigt fått thymus bortopererad, vilket ofta sker för att komma åt hjärtat.

[Expertsvar]

Snart kan du hjälpa vetenskapen - med ny portal

[2018-02-20] Under tisdagen sjösätts ett projekt som ska leda fram till en ny portal på nätet - där forskare och medborgare som vill forska tillsammans kan mötas.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

1100-talskyrkor under lupp

[2018-02-20] MARIESTAD: Forshems kyrka del i studie om arkitektur och arkeologi Moderna metoder ger nya möjligheter. Det har Kristina Linscott dragit nytta av i sin avhandling om medeltida kyrkoarkitektur.

[Mariestads-Tidningen Plus]

Saknas: vård för äldre med psykisk ohälsa

[2018-02-20] Hälften av landstingen saknar specialiserad vård för äldre med psykisk ohälsa. Ingen förändring har skett på fem år.

[Senioren]

Att gräva sin grav med kniv och gaffel

[2018-02-19] Vissa saker slår ner som en bomb för allmänheten. Som orkaner, Pisa-chocken och enveckasförsvaret. För professionen kommer däremot händelserna sällan som en överraskning.

[Eskilstuna-Kuriren]

Göteborgs universitet och Chalmers stärker samarbetet för hållbar utveckling

[2018-02-19] Göteborgs universitet och Chalmers har undertecknat ett förnyat samverkansavtal om hållbar utveckling, som också ger den gemensamma organisationen Göteborgs miljövetenskapliga centrum ett förnyat uppdrag.

[Medarbetarportalen]

I SVT Opinions satsning #partirösten får varje riksdagsparti svara på frågor om ideologisk grund. Hör partisekreterare Acko Ankarberg Johansson om Kristdemokraterna. Foto: Moa Blomgren/SVT #partirösten Kristdemokraterna

[2018-02-19] Spela I SVT Opinions satsning #partirösten får varje riksdagsparti svara på frågor om ideologisk grund. Hör partisekreterare Acko Ankarberg Johansson om Kristdemokraterna.

[SVT]

"Skolverket behöver öppna upp för dialog"

[2018-02-19] SLUTREPLIK | SVENSKA SKOLAN Vi förstår att Skolverket inte delar bilden vi beskriver - att det finns elever i grundskolan som från början är dömda att inte kunna uppfylla kunskapskraven.

[Svenska Dagbladet]

Japanska studenter besökte unga i Östra Göteborg

[2018-02-19] Kom hit för att lära och få inspiration". Hallå där, John-Gilbert Larsson som arbetar med ungas inflytande i östra Göteborg. Ni fick fint besök förra veckan av japanska studenter. Hur kommer det sig?

[Vårt Göteborg]

Viktigt våga presentera obekväma forskningsresultat

[2018-02-19] SLUTREPLIK DN DEBATT 11/2. När opinionsstormar drar fram är det inte forskarsamh...

[Dagens Nyheter - Login]

Vårdsamordnare på vårdcentraler ger snabbare återhämtning vid depression

[2018-02-19] Tidigare tillbaka till arbetet och snabbare tillfrisknande för patienter med depression - det är resultatet av den vårdsamordnarfunktion på vårdcentralen som forskare vid Sahlgrenska akademin utvecklat tillsammans med Västra Götalandsregionens

[Expertsvar]

Här syns klassamhället

[2018-02-19] Svensk politik håller på att bli en Följa John-lek. Partierna tävlar om att överträffa varandra i satsningar på hårdare tag och fler poliser. Socialdemokraterna behöver göra något radikalt som oppositionspartierna inte kan eller vill följa.

[Värmlands Folkblad]

Ove Rytter - en kroppsbyggare i styrelserummet

[2018-02-19] Så snart Ove Rytter lärde sig skriva antog han utmaningen i berättandet. Livet igenom har han sedan dess författat svensk träningshistoria, parallellt med sin egen framgångssaga.

[Body]

VTI utreder överflyttningen av gods

[2018-02-19] Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, ser nu i ett projekt över vad som krävs för att flytta över gods från väg till sjö och järnväg.

[Sjöfartstidningen]

Ny rapport: Otryggheten ökar i Sverige

[2018-02-19] Otryggheten i arbetslivet har vuxit kraftigt sedan 1990-talet. Tillfälliga anställningar har ökat med hela 60 procent och utgör idag en sjättedel av alla anställda. Det är framförallt för människor i arbetarklassen som otryggheten ökat.

[Tanalys]

Sjukvårdspersonal bör erbjudas vaccination mot mässling anser även kommitté

[2018-02-19] All hälso- och sjukvårdspersonal som saknar immunitet bör erbjudas vaccination mot mässling. Det rekommenderar den skandinaviska verifikationskommittén mot bakgrund av WHO:s mål om att eliminera sjukdomen.

[Folkhälsomyndigheten]

Kraftig ökning av tillfälliga jobb - städare en extra utsatt grupp

[2018-02-19] De tillfälliga anställningarna har ökat med 60 procent i Sverige sedan 1990-talet. Nu är en sjättedel tillfälligt anställda och ökningen är störst bland arbetare. Det visar en ny rapport från tankesmedjan Katalys.

[Fastighetsfolket]

Du visar bara din okunskap, Daniel Nordström

[2018-02-19] REPLIK Min uppfattning och förhoppning är att Daniel Nordström är ganska ensam om sin missuppfattning om opinionsundersökningar i Sverige, skriver undersökningskonsulten Åke Wissing i en replik till Daniel Nordström.

[Medievärlden]

Pär Holmgren med i rådet för klimatsmart konsumtion

[2018-02-19] Länsförsäkringars Pär Holmgren har utsetts till en av ledamöterna i ett rådgivande organ till Konsumentverkets arbete med forumet för miljösmart konsumtion.

[Sak & Liv]

Attendo AB (publ) - Valberedningens förslag compartment årsstämman 2018

[2018-02-19] Valberedningen för Attendo AB (publ) föreslår omval av styrelseledamöterna Ulf Lundahl, Catarina Fagerholm, Tobias Lönnevall, Anssi Soila och Anitra Steen. Valberedningen föreslår att Ulf Lundahl väljs compartment styrelseordförande.

[Tanalys]

Överflyttning av gods för att uppnå miljömål?

[2018-02-19] För att nå de miljö- och klimatmål som Sverige satt upp till 2030 föreslås att en större andel gods transporteras på miljövänligare sätt än med dagens vägtransporter.

[Expertsvar]

Oklart om sanering och kostnaderna

[2018-02-19] Länsstyrelsen tror att utsläppen av stora mängder plast i Stenungsund inte längre pågår i samma omfattning. Men frågan om det behövs sanering och vem som i så fall får ta ansvar återstår.

[ETC Göteborg]

På strokeavdelningen är hälften hyrsjuksköterskor - till sommaren ska de bort

[2018-02-19] Neurologi- och strokeavdelningen är en av de avdelningar på Östersunds sjukhus som genom åren varit mest beroende av hyrsjuksköterskor. Regionfullmäktige beslutade förra veckan att om tre månader träder stoppet för hyrsjuksköterskor i kraft.

[Länstidningen Östersund Premium]

Medeltida kyrkoarkitektur synliggjord

[2018-02-18] Kyrkoarkitektur från 1100-talet lyfts nu fram i nya studier från Göteborgs universitet. Genom att datera virket i taken och undersöka fem kyrkor i Västergötland har den tidigmedeltida arkitekturen blivit synlig.

[Svensk Historia]

Vilka är förstågångsväljarna?

[2018-02-18] Val Så här är de som röstar för första gången 2018, kl. 11:36 I höst ska 90 413 stockholmare rösta för första gången. En grupp som har låga kunskaper, stort intresse för politk men inte för politiker.

[Lokaltidningen Mitt i]

Antarktisexpedition utforskar unik havsbotten

[2018-02-18] Snart lämnar forskningsfartyget R/V James Clark Ross Falklandsöarna med destination Antarktis. Ombord finns den svenske marinbiologen Thomas Dahlgren från Göteborgs Universitet.

[Svenska Dagbladet]

De otrogna väljarnas betydelse

[2018-02-18] De svenska väljarna har blivit allt mer benägna att byta parti mellan valen. Det är faktiskt den mest genomgripande förändringen av vårt väljarbeteende som ägt rumt de senaste 60 åren, i alla fall enligt valforskarna vid Göteborgs universitet.

[Sveriges Radio P1]

Många självmord bland äldre - ändå brister vården

[2018-02-18] Depression och självmord är betydligt vanligare bland äldre än bland yngre. Trots det saknar hälften av landstingen specialiserad vård för äldre med psykisk ohälsa.

[SVT Nyheter]

6 myter om förkylningen som du förmodligen inte visste om

[2018-02-18] Så du har, efter att i veckor sicksackat längst gatorna i hemstaden likt en amerikansk fotbollsspelare på väg mot endzone i all sin hast för att göra den avgörande touchdownen, dragit på dig en förkylning.

[Nyheter24]

Åse Holmberg har Tele2 i blodet - nu börjar nästa kapitel

[2018-02-18] Karriärsöndag Mitt i Com Hem-affären firar kommunikationsdirektören Åse Holmberg 10 år på Tele2. För Resumé berättar hon om de starka banden till arbetsgivaren - och hur det är att leva med ovissheten som kommer med fusionen.

[Resumé]

De gör animerad film på lovet

[2018-02-17] Foto: Anne Engström Ida Brask, Joline Brask, Grace Kanyasit, kursledaren Erik Löfdahl, Frida Westergaard med mamma Sofia Westergaard, Sebastian Drugge, Petronella Drugge,

[Borås Tidning]

Bokförläggaren Gui Minhais öde har rötter i kulturrevolution...

[2018-02-17] Han fördes bort i Thailand och har nu framträtt tre gånger inför kinesiska medie...

[Dagens Nyheter - Login]

Hon fick träffa drottningen: "Det var jättekul men ganska nervöst"

[2018-02-17] Maria Davidsson var en av åtta som fick träffa drottningen Maria Davidsson från Jönköping fick åka till slottet och ta emot ett av åtta stipendier ur stiftelsen Drottning Silvias Jubileumsfond.

[Jönköpings-Posten]

Svenska filmer prisades på världens främsta kortfilmsfestival

[2018-02-17] Skuggdjur" och "Min börda" tog hem tre priser på Clermont-Ferrands filmfestival. När Clermont-Ferrands filmfestival avslutades och priserna delades ut belönades två svenska kortfilmer med totalt tre priser i den internationella sektionen.

[Filmtopp]

En känslosam resa för Rocky

[2018-02-17] Den före detta marinkårssoldaten återvände till Vietnam Rocky Schmit har levt med skuld och mardrömmar sedan sin tid som amerikansk marinkårssoldat i Vietnam. Återbesöket blev med andra ord väldigt känslosamt.

[Skövde Nyheter]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?