Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Studie: Bra mat gör barn mer självsäkra

[2018-02-20] Barn som äter grönsaker och fibrer mår bättre även mentalt! Bra mat ger bra självkänsla - det visar nu forskning. Barn som äter bra verkar ha mindre känslomässiga problem än andra.

[MåBra]

Forskningsfartyg fortsatt försenat

[2018-02-20] Det polska varvet har missat deadline fem gånger under byggnationen av Göteborgs Universitets nya forskningsfartyg. Nu föreslår en internrevisor att bygget avslutas på annat varv.

[Sjöfartstidningen]

Studie: Livsmedel inte problemet när det kommer till mikroplaster

[2018-02-20] En studie vid Göteborgs universitet visar att andra exponeringsvägar än livsmedel och kranvattten är 40 miljoner gånger högre." Diskussionen om mikroplaster i livsmedel riskerar att flytta fokus från det riktiga problemet: hur plast produceras

[Food Supply]

Reportage: Från excel-dokument till en ny myndighet

[2018-02-20] När en ny myndighet startar sin verksamhet ska en grupp främlingar mötas och snabbt bli ett sammansvetsat arbetslag.

[Publikt]

Ingrid Runsten: Om något svenskt val borde handla om klimate...

[2018-02-20] Tag den senaste opinionsundersökningen över vilka frågor väljarna tycker är vikt...

[Helsingborgs Dagblad]

Facebook mindre populärt

[2018-02-20] KARLSTAD: "Jag tror äldre använder Facebook för de inte riktigt hänger med i trenderna" I dagens läge är det inte alltid lätt att hänga med i svängarna när det kommer till sociala medier.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Information för er som arbetar på distans med hjälp av Remote Desktop

[2018-02-20] Remote Desktop (RDP) används för att fjärrstyra sin dator eller annan IT-resurs som befinner sig på Göteborgs universitets interna nätverk.

[Medarbetarportalen]

Ramberg drar växlar som saknar täckning

[2018-02-20] Värdegrundsdelegationens lista är inte juridiskt bindande, utan kan på sin höjd utgöra en bas för kunskapsspridning i förvaltningen. Detta gör Anne Rambergs tvärsäkra uttalanden problematiska, skriver Jakob Heidbrink, docent i civilrätt.

[Dagens Samhälle]

Vem tar ansvar för konsekvenserna av indragen assistans?

[2018-02-20] Barn, unga och vuxna med exempelvisl ADHD, Tourettes syndrom eller autism kan ibland vara i behov av assistans. Med de nya tolkningarna av reglerna är risken stor att de blir av med eller inte godkänns för den assistans de har stort behov av.

[Göteborgs-Posten]

Foto: Michael Probst "Har beslutsfattarna tappat intresset för äldres psykiska hälsa?"

[2018-02-20] OPINION "Depressioner måste upptäckas och behandlas i ett tidigare skede än idag. Fler måste bli medvetna och våga prata om depressioner bland äldre och det behövs både mer forskning och specialistenheter med äldrepsykiatrisk kompetens.

[SVT]

Ny metod visar grönområdens betydelse

[2018-02-20] Forskare vid Göteborgs universitet har tagit fram en ny metod som hjälp för att bedöma och värdera ekosystemtjänster i städers grönområden. Metoden presenteras i en digital handbok.

[Svensk Byggtjänst]

Allemanshälsan öppnar vårdcentral i Pedagogen Park

[2018-02-20] Allemanshälsan har tecknat avtal med Aspelin Ramm Fastigheter om att hyra 1000 kvadratmeter för att etablera en vårdcentral och ett rehabcenter i Pedagogen Park i Mölndal. - Det känns väldigt bra att det flyttar in en vårdcentral i huset.

[Tanalys]

Även stjärnforskare ska straffas för övergrepp

[2018-02-20] För att förhindra sexuella trakasserier inom akademin behöver maktkoncentration och beroenden minska.

[Curie]

Diagnos och behandlingsmål vid diabetes typ 2 / 20 FEB 2018

[2018-02-20] Ingår i: Tema Diabetes typ 2 Mikael Lilja, med dr, distriktsläkare, institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, FoU-enheten, Umeå universitet, Östersund mikael.lilja@regionjh.se Margareta Hellgren, med dr, distriktsläkare,

[Läkartidningen]

Nationella diabetesregistret visar tydliga effekter av behandling

[2018-02-20] Risken för hjärt-kärlsjukdom och förtida död minskar, även patienten kan delta och följa sina registerresultat Ingår i: Tema Diabetes typ 2 Katarina Eeg-Olofsson, med dr, överläkare, medicinkliniken,

[Läkartidningen]

»Många använder registret direkt i patientmötet«

[2018-02-20] Katarina Eeg-Olofsson, med dr och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Sahlgrenska i Göteborg, har tillsammans med kollegor skrivit en artikel om Nationella diabetesregistret. Citeras som: Läkartidningen.

[Läkartidningen]

Ny på Dachser

[2018-02-20] Med den nya titeln bransch manager European logistics kommer Carl-Johan Westas att vara stationerad på bolagets Göteborgskontor.

[Transportnet]

Bilismen i centrala Göteborg måste minska

[2018-02-20] Cyklandet i Göteborg minskade 2017 och kollektivtrafiken har bara ökat med 3 procent sedan 2011. Majoriteten, 45 procent av resorna med görs med bil och bara 28 procent reser med kollektivtrafik, 6 procent cyklar och 20 procent går.

[ETC Göteborg]

Så undviker du korridorskonflikt

[2018-02-20] För många nyinflyttade studenter i Göteborg är studentkorridor en vanlig boendelösning. Men hur är det egentligen att dela hem med människor du inte känner? Och går det att undvika konflikter med dina korridorsgrannar?

[Spionen]

Lärosätena samordnar sig kring validering av reell kompetens

[2018-02-20] Akademiker som saknar examensdokument kan snart få hjälp med validering av sina kunskaper för att kunna gå ut på den svenska arbetsmarknaden. Nu samordnar lärosätena sig kring gemensamma valideringsmodeller.

[Högskolan i Borås]

Klass förklarar vilka som är otrygga

[2018-02-20] Hallå där! "Klass förklarar vilka som är otrygga" Hallå där, Johan Alfonsson, arbetsforskare som skrivit en rapport om det otrygga arbetslivet. Johan Alfonsson. Vad har du kommit fram till?

[Handelsnytt]

Forskare bekymrade över vår plastkonsumtion

[2018-02-20] Den exponering av mikroplast som vi utsätts för i omgivningen kan vara mycket högre än den vi får genom föda och dricksvatten.

[Expertsvar]

Sjukhus testar smarta glasögon

[2018-02-20] Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska utvärdera smarta glasögon för anestesipersonal.

[Voister]

Snabbare frisk från depression med vårdsamordnare

[2018-02-20] Patienterna blev snabbare friska och kunde komma tillbaka till arbetet tidigare. Det blev resultatet när distriktssköterskor höll kontakten med dem under vårdtiden. Dessutom blev fler friska.

[Vårdfokus]

Nya fynd om sjukdomsrisker efter tidig hjärtkirurgi

[2018-02-20] Infektioner och autoimmuna sjukdomar är vanligare hos personer som genomgått hjärtkirurgi som barn och samtidigt fått thymus bortopererad, vilket ofta sker för att komma åt hjärtat.

[Expertsvar]

Snart kan du hjälpa vetenskapen - med ny portal

[2018-02-20] Under tisdagen sjösätts ett projekt som ska leda fram till en ny portal på nätet - där forskare och medborgare som vill forska tillsammans kan mötas.

[Sveriges Radio Vetenskapsradion]

1100-talskyrkor under lupp

[2018-02-20] MARIESTAD: Forshems kyrka del i studie om arkitektur och arkeologi Moderna metoder ger nya möjligheter. Det har Kristina Linscott dragit nytta av i sin avhandling om medeltida kyrkoarkitektur.

[Mariestads-Tidningen Plus]

Saknas: vård för äldre med psykisk ohälsa

[2018-02-20] Hälften av landstingen saknar specialiserad vård för äldre med psykisk ohälsa. Ingen förändring har skett på fem år.

[Senioren]

Att gräva sin grav med kniv och gaffel

[2018-02-19] Vissa saker slår ner som en bomb för allmänheten. Som orkaner, Pisa-chocken och enveckasförsvaret. För professionen kommer däremot händelserna sällan som en överraskning.

[Eskilstuna-Kuriren]

Göteborgs universitet och Chalmers stärker samarbetet för hållbar utveckling

[2018-02-19] Göteborgs universitet och Chalmers har undertecknat ett förnyat samverkansavtal om hållbar utveckling, som också ger den gemensamma organisationen Göteborgs miljövetenskapliga centrum ett förnyat uppdrag.

[Medarbetarportalen]

I SVT Opinions satsning #partirösten får varje riksdagsparti svara på frågor om ideologisk grund. Hör partisekreterare Acko Ankarberg Johansson om Kristdemokraterna. Foto: Moa Blomgren/SVT #partirösten Kristdemokraterna

[2018-02-19] Spela I SVT Opinions satsning #partirösten får varje riksdagsparti svara på frågor om ideologisk grund. Hör partisekreterare Acko Ankarberg Johansson om Kristdemokraterna.

[SVT]

"Skolverket behöver öppna upp för dialog"

[2018-02-19] SLUTREPLIK | SVENSKA SKOLAN Vi förstår att Skolverket inte delar bilden vi beskriver - att det finns elever i grundskolan som från början är dömda att inte kunna uppfylla kunskapskraven.

[Svenska Dagbladet]

Japanska studenter besökte unga i Östra Göteborg

[2018-02-19] Kom hit för att lära och få inspiration". Hallå där, John-Gilbert Larsson som arbetar med ungas inflytande i östra Göteborg. Ni fick fint besök förra veckan av japanska studenter. Hur kommer det sig?

[Vårt Göteborg]

Viktigt våga presentera obekväma forskningsresultat

[2018-02-19] SLUTREPLIK DN DEBATT 11/2. När opinionsstormar drar fram är det inte forskarsamh...

[Dagens Nyheter - Login]

Vårdsamordnare på vårdcentraler ger snabbare återhämtning vid depression

[2018-02-19] Tidigare tillbaka till arbetet och snabbare tillfrisknande för patienter med depression - det är resultatet av den vårdsamordnarfunktion på vårdcentralen som forskare vid Sahlgrenska akademin utvecklat tillsammans med Västra Götalandsregionens

[Expertsvar]

Här syns klassamhället

[2018-02-19] Svensk politik håller på att bli en Följa John-lek. Partierna tävlar om att överträffa varandra i satsningar på hårdare tag och fler poliser. Socialdemokraterna behöver göra något radikalt som oppositionspartierna inte kan eller vill följa.

[Värmlands Folkblad]

Ove Rytter - en kroppsbyggare i styrelserummet

[2018-02-19] Så snart Ove Rytter lärde sig skriva antog han utmaningen i berättandet. Livet igenom har han sedan dess författat svensk träningshistoria, parallellt med sin egen framgångssaga.

[Body]

VTI utreder överflyttningen av gods

[2018-02-19] Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, ser nu i ett projekt över vad som krävs för att flytta över gods från väg till sjö och järnväg.

[Sjöfartstidningen]

Ny rapport: Otryggheten ökar i Sverige

[2018-02-19] Otryggheten i arbetslivet har vuxit kraftigt sedan 1990-talet. Tillfälliga anställningar har ökat med hela 60 procent och utgör idag en sjättedel av alla anställda. Det är framförallt för människor i arbetarklassen som otryggheten ökat.

[Tanalys]

Sjukvårdspersonal bör erbjudas vaccination mot mässling anser även kommitté

[2018-02-19] All hälso- och sjukvårdspersonal som saknar immunitet bör erbjudas vaccination mot mässling. Det rekommenderar den skandinaviska verifikationskommittén mot bakgrund av WHO:s mål om att eliminera sjukdomen.

[Folkhälsomyndigheten]

Kraftig ökning av tillfälliga jobb - städare en extra utsatt grupp

[2018-02-19] De tillfälliga anställningarna har ökat med 60 procent i Sverige sedan 1990-talet. Nu är en sjättedel tillfälligt anställda och ökningen är störst bland arbetare. Det visar en ny rapport från tankesmedjan Katalys.

[Fastighetsfolket]

Du visar bara din okunskap, Daniel Nordström

[2018-02-19] REPLIK Min uppfattning och förhoppning är att Daniel Nordström är ganska ensam om sin missuppfattning om opinionsundersökningar i Sverige, skriver undersökningskonsulten Åke Wissing i en replik till Daniel Nordström.

[Medievärlden]

Pär Holmgren med i rådet för klimatsmart konsumtion

[2018-02-19] Länsförsäkringars Pär Holmgren har utsetts till en av ledamöterna i ett rådgivande organ till Konsumentverkets arbete med forumet för miljösmart konsumtion.

[Sak & Liv]

Attendo AB (publ) - Valberedningens förslag compartment årsstämman 2018

[2018-02-19] Valberedningen för Attendo AB (publ) föreslår omval av styrelseledamöterna Ulf Lundahl, Catarina Fagerholm, Tobias Lönnevall, Anssi Soila och Anitra Steen. Valberedningen föreslår att Ulf Lundahl väljs compartment styrelseordförande.

[Tanalys]

Överflyttning av gods för att uppnå miljömål?

[2018-02-19] För att nå de miljö- och klimatmål som Sverige satt upp till 2030 föreslås att en större andel gods transporteras på miljövänligare sätt än med dagens vägtransporter.

[Expertsvar]

Oklart om sanering och kostnaderna

[2018-02-19] Länsstyrelsen tror att utsläppen av stora mängder plast i Stenungsund inte längre pågår i samma omfattning. Men frågan om det behövs sanering och vem som i så fall får ta ansvar återstår.

[ETC Göteborg]

På strokeavdelningen är hälften hyrsjuksköterskor - till sommaren ska de bort

[2018-02-19] Neurologi- och strokeavdelningen är en av de avdelningar på Östersunds sjukhus som genom åren varit mest beroende av hyrsjuksköterskor. Regionfullmäktige beslutade förra veckan att om tre månader träder stoppet för hyrsjuksköterskor i kraft.

[Länstidningen Östersund Premium]

Medeltida kyrkoarkitektur synliggjord

[2018-02-18] Kyrkoarkitektur från 1100-talet lyfts nu fram i nya studier från Göteborgs universitet. Genom att datera virket i taken och undersöka fem kyrkor i Västergötland har den tidigmedeltida arkitekturen blivit synlig.

[Svensk Historia]

Vilka är förstågångsväljarna?

[2018-02-18] Val Så här är de som röstar för första gången 2018, kl. 11:36 I höst ska 90 413 stockholmare rösta för första gången. En grupp som har låga kunskaper, stort intresse för politk men inte för politiker.

[Lokaltidningen Mitt i]

Antarktisexpedition utforskar unik havsbotten

[2018-02-18] Snart lämnar forskningsfartyget R/V James Clark Ross Falklandsöarna med destination Antarktis. Ombord finns den svenske marinbiologen Thomas Dahlgren från Göteborgs Universitet.

[Svenska Dagbladet]

De otrogna väljarnas betydelse

[2018-02-18] De svenska väljarna har blivit allt mer benägna att byta parti mellan valen. Det är faktiskt den mest genomgripande förändringen av vårt väljarbeteende som ägt rumt de senaste 60 åren, i alla fall enligt valforskarna vid Göteborgs universitet.

[Sveriges Radio P1]

Många självmord bland äldre - ändå brister vården

[2018-02-18] Depression och självmord är betydligt vanligare bland äldre än bland yngre. Trots det saknar hälften av landstingen specialiserad vård för äldre med psykisk ohälsa.

[SVT Nyheter]

6 myter om förkylningen som du förmodligen inte visste om

[2018-02-18] Så du har, efter att i veckor sicksackat längst gatorna i hemstaden likt en amerikansk fotbollsspelare på väg mot endzone i all sin hast för att göra den avgörande touchdownen, dragit på dig en förkylning.

[Nyheter24]

Åse Holmberg har Tele2 i blodet - nu börjar nästa kapitel

[2018-02-18] Karriärsöndag Mitt i Com Hem-affären firar kommunikationsdirektören Åse Holmberg 10 år på Tele2. För Resumé berättar hon om de starka banden till arbetsgivaren - och hur det är att leva med ovissheten som kommer med fusionen.

[Resumé]

De gör animerad film på lovet

[2018-02-17] Foto: Anne Engström Ida Brask, Joline Brask, Grace Kanyasit, kursledaren Erik Löfdahl, Frida Westergaard med mamma Sofia Westergaard, Sebastian Drugge, Petronella Drugge,

[Borås Tidning]

Bokförläggaren Gui Minhais öde har rötter i kulturrevolution...

[2018-02-17] Han fördes bort i Thailand och har nu framträtt tre gånger inför kinesiska medie...

[Dagens Nyheter - Login]

Hon fick träffa drottningen: "Det var jättekul men ganska nervöst"

[2018-02-17] Maria Davidsson var en av åtta som fick träffa drottningen Maria Davidsson från Jönköping fick åka till slottet och ta emot ett av åtta stipendier ur stiftelsen Drottning Silvias Jubileumsfond.

[Jönköpings-Posten]

Svenska filmer prisades på världens främsta kortfilmsfestival

[2018-02-17] Skuggdjur" och "Min börda" tog hem tre priser på Clermont-Ferrands filmfestival. När Clermont-Ferrands filmfestival avslutades och priserna delades ut belönades två svenska kortfilmer med totalt tre priser i den internationella sektionen.

[Filmtopp]

En känslosam resa för Rocky

[2018-02-17] Den före detta marinkårssoldaten återvände till Vietnam Rocky Schmit har levt med skuld och mardrömmar sedan sin tid som amerikansk marinkårssoldat i Vietnam. Återbesöket blev med andra ord väldigt känslosamt.

[Skövde Nyheter]

Efter #metoo: Förändra juristutbildningen

[2018-02-17] Efter metoo-uppropen i höstas, om sexuella trakasserier och övergrepp, höjs röster om förändrad juristutbildning. Juristernas egna metoo-upprop #medvilkenrätt samlade nästan 6000 underskrifter.

[Sveriges Radio Göteborg]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://cmspres-vir-5.it.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/GU_i_Media/
Utskriftsdatum: 2018-02-20