Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Globala målen för hållbar utveckling nr 15: Ekosystem och biologisk mångfald - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Globala målen för hållbar utveckling nr 15: Ekosystem och biologisk mångfald

Föreläsning

Hösten 2015 antog FN 17 globala mål för hållbar utveckling. I en serie föreläsningar berättar forskare från Göteborgs universitet och Chalmers om ett av hållbarhetsmålen utifrån sin forskning och vad vi kan göra för att uppnå målet. Det är nu dags för det globala målet nummer 15 om Ekosystem och biologisk mångfald dä Alexandre Antonelli och Martin Persson berättar om sin forskning om regnskogen.

Det femtonde globala målet för hållbar utveckling handlar om ekosystem och biologisk mångfald som är avgörande för jordens livsuppehållande system och vår nuvarande och framtida välfärd. Målet är att: "Skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart bruka skogar, bekämpa ökenspridning, hejda och vrida tillbaka markförstöringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald."

En långsiktigt hållbar användning av naturresurser och ekosystemtjänster är en viktig faktor för att människor ska kunna ta sig ur fattigdomen permanent. Biologisk mångfald bidrar till ökad motståndskraft i ekosystemen. Att tillgodose mänsklighetens behov av livsmedel, energi, vatten, mineraler, läkemedel och förnyelsebara råmaterial utan att undergräva biologisk mångfald och genom att hållbart nyttja ekosystemtjänster och samtidigt minska utsläppen av växthusgaser är därför viktiga utmaningar.

Föreläsningen är gratis och öppen för alla. Antalet platser är begränsat.

Anmälan krävs inte, men GMV bjuder föranmälda på kaffe, te eller juice i Ekocentrums kafé från och med kl 17.00.

Anmäl dig här.

Föreläsare: Alexandre Antonelli är professor på Institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet och föreståndare för Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier. Alexandres forskning är inriktad på evolution och biogeografi med fokus på tropiska Amerika. I sin föreläsning kommer han fokusera på den biologiska mångfalden i Amazonas regnskog och hur forskningen kan bidra till att bevara biodiversiteten.

Martin Persson är docent på Fysisk resursteori, Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers och forskar bland annat om internationell klimatpolitik och biobränslen. I föreläsningen kommer han att prata om tropisk avskogning och hoten mot biodiversitet i regnskogen, vilka orsaker som ligger bakom och hur avskogningen kan minska.

Datum: 2017-09-13

Tid: 18:00 - 19:30

Kategorier: Hållbar utveckling

Arrangör: GMV i samarbete med Ekocentrum och Göteborgs FN-förening

Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44, Göteborg

Evenemangslänk: Läs mer om Globala målen för hållbar utveckling nr 15: Ekosystem och biologisk mångfald

Kontaktperson: svane@chalmers.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?