Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

A History of Levitation - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

A History of Levitation

Utställning, Föreläsning

Trots många ögonvittnesskildringar och fotografier finns det inga vetenskapliga belägg för att levitation är ett verkligt fenomen. Men att det triggar tanken är många ense om.

Fredagen den 15 september gör HDK en djupdykning i ämnet genom bokreleasen A Guide to Gravity's End - A Study of Free Fall and Levitation, utställningen Cabinet of Gravity och föreläsningen A History of Levitation av Aaron Schuster.

Konstnärerna Theo Ågren och Björn Hegardt har under fyra år arbetat med det konstnärliga utvecklingsprojektet "En undersökning av fritt fall och levitation". I projektet har de fokuserat på tyngdkraft och med konstnärliga metoder och förhållningssätt närmat sig och undersökt fenomenet levitation. Det har resulterat i ett antal installationer och utställningar, och avslutas nu med att de ger ut en "artist book": A Guide to Gravity's End - A Study of Free Fall and Levitation.

Boken innehåller texter med olika vinklingar på fenomenet samt ett rikligt bildmaterial. Medverkande är konstnärerna själva, Mikael Löfgren, skribent; Aaron Schuster, filosof och skribent; Ann-Charlotte Glasberg Blomqvist, konstkritiker och skribent och Helena Scragg, curator. Boken går inte att köpa då den ges ut i en mycket begränsad och numrerad upplaga, men under releasen kommer några exemplar av boken att lottas ut bland de som kommer. I samband med releasen av boken kommer verket Cabinet of Gravity att visas i korridoren utanför Stora Hörsalen på HDK. Verket är en samling objekt, ett slags kuriosakabinett som visar en del av de objekt som ingått i projektet.

Föreläsningen A History of Levitation kommer att handla om fenomenet levitation, som enkelt förklarat innebär att något lyfter från marken och svävar fritt. Aaron Schuster har forskat kring levitationens historia med konsten som utgångspunkt, och publicerade 2009 den uppmärksammade essän The Cosmonaut of the Erotic Future: A History of levitation. Essän ingår i den artist book, A Guide to Gravity's End - A study of Free Fall and Levitation.

Föreläsningen kommer att hållas på engelsk

Föreläsare: Aaron Schuster

Datum: 2017-09-15

Tid: 14:00 - 17:00

Kategorier: Konst- och bildvetenskap, Konst

Arrangör: HDK

Plats: HDK, Kristinelundsgatan 6-8
Stora hörsalen

Ytterligare information:
Levitation_SCALA.jpg

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?