Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i biokemi

Vid institutionen för kemi och molekylärbiologi bedrivs forskning och forskarutbildning inom ett brett område som sträcker sig hela vägen från atom- och molekylskala via celler till hela organismer. Mycket av de fenomen som studeras har en inverkan på vår naturliga miljö och levande system. Vi deltar i utbildning på grundläggande nivå inom programmen för kemi, molekylärbiologi, läkemedelskemi, biologi, marina vetenskaper och apotekarprogrammet.

Det här projektet är ett samarbete mellan Mikael Molin (docent i cell och molekylärbiologi) och Björn Burmann (biträdande lektor i kemi inriktad mot livsvetenskaper).

Mikael Molins grupp använder molekylärgenetiska, cell biologiska och biokemiska metoder för att förstå molekylära mekanismer bakom åldrandet, åldersrelaterade sjukdomar och cellernas svar på stress med bakjäst (Saccharomyces cerevisiae) som primär modellorganism. Mer specifikt undersöker han genom vilka mekanismer reducerat kaloriintag bromsar åldrandet i organismer från jäst till rhesusapor, ett ämne som ofta uppmärksammas in pressen:

https://kit.se/2017/07/04/90349/hemligheten-bakom-att-aldras-langsammare-att-banta/

http://science.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//ny-pusselbit-lagd-for-att-forsta-aldrandet.cid1376148

http://science.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj//ny-insikt-om-dygnsrytmen-okar-forstaelsen-for-aldrandet.cid1432551

Björn Burmanns grupp undersöker genom biofysiska och strukturbiologiska angreppssätt t ex högupplöst kärnmagnetiskt resonans (NMR) stora makromolekylära protein komplex sk ’protein maskiner’, vilka utgör grundvalen för flera essentiella funktioner i cellen såsom protein kvalitetskontroll och DNA-reparation. För mer information se:

http://wcmtm.gu.se/research-groups/burmann

Ämnesbeskrivning

Post-Doc anställningen syftar till att på molekylär nivå klargöra en nyligen upptäckt interaktion mellan peroxiredoxinet Tsa1 och det molekylära chaperonet Hsp70 (Hanzén S et al, Cell, 2016).

Peroxiredoxiner är anti-oxidanter och signaleringsenzym som har rönt stort intresse på senare tid eftersom de visat sig bromsa åldrandet både i jäst och i flercelliga organismer (Molin M et al Int J Cell Biol 2014, Nyström T et al Genes Dev 2012).

Anmärkningsvärt nog har det visat sig att peroxiredoxinerna stimuleras både vid kalorirestriktion (Molin M et al, Mol Cell, 2011) och vid behandling med det anti-glycemiska läkemedlet metformin och därigenom bromsar både jästens och rundmaskens åldrande. Peroxiredoxiner verkar därmed utgöra goda kandidater till att vara de länge eftersökta målenzymerna för kalorirestriktion varigenom åldrandet bromsas och att deras aktivitet går att stimulera även med läkemedelsbehandling. Dessutom har peroxiredoxiner visats bromsa både åldrandet och åldersrelaterad cancer i möss, liksom att utgöra det första enzymet man funnit som styr dygnsrytmerna i livets alla tre riken, bacteria, archaea och eukarya. Trots detta är deras molekylära funktioner fortfarande otillräckligt utredda.

Vi har nyligen visat att 1) låga nivåer av H2O2 inte är skadliga för jästceller utan att de istället bromsar åldrandet via peroxiredoxinet Tsa1 (Goulev Y et al, eLIFE, 2017), 2) en liten ökning av cellernas Tsa1 nivåer bromsar åldrandet dramatiskt och 3) Tsa1 förmåga att bromsa åldrandet kräver normala nivåer av de molekylära chaperonerna Hsp70 och innefattar delvis en roll i att vägleda Hsp70 till proteiner som aggregerar då jästcellerna åldras (Hanzén S et al, Cell, 2016).

Hsp70 proteiner förlitar sig på ett nätverk av intrikata allosteriska interaktioner mellan sina olika domäner för att fungera och peroxiredoxins påverkan på Hsp70 funktion kommer att undersökas på en biokemisk så väl som biofysisk och strukturbiologisk nivå t ex genom hög-upplösta NMR-spektroskopi tekniker etablerade för att studera stora chaperon-komplex (Burmann B et al, Nat Struct Mol Biol, 2013; Callon M et al, Angew Chem Int ed Engl, 2014; Thoma J, Nat Struct Mol Biol, 2015).

Arbetsuppgifter

Den anställda personen kommer att undersöka de molekylära, biokemiska och biofysiska detaljerna kring hur peroxiredoxinet interagerar med Hsp70 och hur peroxiredoxiner påverkar Hsp70s funktion.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har svensk doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång samt inte tidigare varit anställd som postdoktor under mer än ett år inom samma eller närliggande ämnesområden vid Göteborgs universitet. Även den som har avlagt examen tidigare kan komma i fråga om särskilda skäl föreligger (t ex ledighet på grund av sjukdom, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer eller föräldraledighet eller andra liknande omständigheter).

Sökande bör ha doktorsexamen i biokemi, strukturbiologi, molekylärbiologi eller ett liknande ämne. Vi söker starkt motiverade kandidater med en gedigen bakgrund i biokemiska tekniker t. ex. protein rening, karaktärisering av proteiner (molekylära chaperoner), biofysisk karaktärisering och NMR tekniker i lösning. Kunskap om molekylärbiologiska, mikrobiologiska och cell odlingtekniker är också en merit. Den tilltänkta Post-Docen förväntas samarbeta nära med de båda forskningsgrupperna och måste ha god förmåga att kommunicera och att arbeta i grupp. Goda kunskaper i engelska krävs.

Bedömningsgrund

Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Anställning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 2 år

Omfattning: 100%

Placering: Institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborg

Tillträde: snarast möjligt eller enligt överenskommelse.

Tillsättningsförfarande

Registrera din ansökan elektroniskt

Ansökan ska innehålla:

Ett personligt brev med motivering till varför du söker tjänsten

CV som inkluderar vetenskapliga publikationer

Kopia på examensbevis

Två personliga referenser (namn, telefonnr, relation)

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av Mikael Molin, Docent, 031-786 2577, mikael.molin@cmb.gu.se

Björn Burmann, Bitr Lektor, 031-786 3923,  bjorn.marcus.burmann@gu.se

Göran Hilmersson, Prefekt 031-786 9022, hilmers@chem.gu.se

Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till Ann Svensson, Personalhandläggare 031-786 2558, ann.svensson@cmb.gu.se 

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till:

Inst för Kemi och Molekylärbiologi

Helena Bergkvist

Göteborgs Universitet

Box 462

S-405 30 Gothenburg

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Ansökan ska vara inkommen senast: 28 september 2017

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?