• 70 miljoner från VR till unik infrastruktur för forskningsdata

[2017-12-15] Göteborgs universitet är värd för den nya nationella infrastruktur för forskningsdata som Svensk Nationell Datatjänst (SND) bygger upp tillsammans med 27 svenska lärosäten. Vetenskapsrådet (VR) bidrar med 70 miljoner kronor till satsningen, som totalt omfattar 150 miljoner kronor under de närmaste fem åren.

• Nobelpristagare föreläste för studenter

[2017-12-15] - Samverkan mellan akademi och industri är idealet när det gäller att utveckla nya metoder, förklarade Richard Henderson

• Lina Wilckens är årets Michael Treschow-stipendiat

[2017-12-15] Lina Wilckens, masterstudent i Business & Design tilldelas årets Michael Treschow-stipendium om 100 000 kronor. Stipendiet delas ut av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, till en student som visat på djärvhet och lust i sitt arbete.

• Positivt om vård och mångkultur enligt senaste västsvenska SOM-undersökningen

[2017-12-15] Tand- och sjukhusvård i Västra Götaland, och framförallt personalen som jobbar där, får höga betyg men verksamheterna brister när det kommer till effektivitet. Oron för bostadsbrist är större i Göteborg men på landsbygden oroar man sig mer för avfolkning. Västsvenskarna blir allt mer positiva till ett mångkulturellt samhälle samtidigt som Västlänken tappar i stöd i opinionen.

• Forskning på lysdioder, fettlever och graviditetens effekter på politisk uppfattning får Wallenberg-anslag

[2017-12-14] "Passar väldigt väl in Göteborgs universitets strävan att bidra till att lösa olika typer av samhällsutmaningar"

• Hälsosam kost kopplad till psykosocialt välmående hos barn

[2017-12-14] Barn som äter hälsosamt har - oavsett kroppsvikt - bättre självkänsla, mindre känslomässiga problem och är mer sällan utan kompisar eller mobbade, visar en studie publicerad i tidskriften BMC Public Health.

• Restaurangscenen lockar fler kvinnor

[2017-12-14] Svenska konsumenter spenderar allt mer pengar på restaurang- och kafébesök. Den här konsumtionskategorin ökade med 4,9 procent under 2016 jämfört med 2015. En förklaring är att fler kvinnor går på restaurang ofta. I stort ökade den svenska konsumtionen med två procent under 2016. Det visar statistik sammanställd i Konsumtionsrapporten 2017 som ges ut av Centrum för konsumtionsvetenskap vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

• "Galna" romankaraktärer behöver inte upplevas så av läsarna

[2017-12-14] Är huvudkaraktären psykiskt sjuk - eller är det bara vad författaren vill att läsaren ska tro? "Galna" karaktärer behöver inte alltid upplevas som sådana av läsaren. Den slutsatsen dras i en ny avhandling om tre av den spanske författaren Ramón Hernández romaner.

• Programmerare, socionomer, forskare och designers skapar digitala lösningar för att motverka sexuella trakasserier

[2017-12-13] Den 3:e februari genomförs ett #metoo hackathon i Spotify¿s lokaler i Göteborg med fokus på att hitta digitala lösningar som kan motverka sexuella trakasserier. Bakom initiativet står Rebecka Gustin, alumn vid institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet.

• Food-truck exploderat vid Campus Linné

[2017-12-12] En food-truck på gården mellan Annedalsseminariet och Mediehuset på Campus Linné exploderade vid tjugo i elva på tisdagsförmiddagen. En person som arbetar i food-trucken skadades lindrigt.

• GU-studenterna har nu lämnat Ryssland

[2017-12-12] De nio studenter som i fredags fick besked om att de hastigt var tvungna att lämna Ryssland är inte längre kvar i landet.

• Hav och samhälle lanserar podcast

[2017-12-12] För att öka intresset för havsfrågor och nå ut till en bredare publik lanseras Hav och samhälle Podcast från Göteborgs universitet. I den nya podcasten hoppas vi kunna bidra till att sprida kunskap och väcka intresse för frågor som rör havet på olika sätt.