Till sidans topp

Sidansvarig: Ulrika Lundin
Sidan uppdaterades: 2016-11-04 11:03

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lär hur mikroplaster från kläder påverkar havet - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lär hur mikroplaster från kläder påverkar havet

Nyhet: 2017-08-07

Foto: Malin Arnesson

EU-projektet Sea Change anordnar en aktivitet för allmänheten under Västerhavsveckan, där besökarna får möjlighet att lära sig om mikroplaster för att bli mer mikroplastmedvetna.

Den 10:e augusti (från 11:00) hålls aktiviteten ”Mikroplaster från kläder till hav”, som består av tre besöksstationer, för Västerhavsveckans besökare i Nordstan. Genom att anordna aktiviteten hoppas EU-projektet Sea Change öka allmänhetens medvetande om vår påverkan på havet.

– Vi vill göra allmänheten medveten om att det finns olika källor till mikroplaster i havet. Klädesplagg är en sådan källa men de innehåller inga mikroplaster från början utan mikroplaster frigörs från plaggen genom att vi använder och tvättar dem, säger Géraldine Fauville från institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, som organiserar eventet för EU-projektet Sea Changes räkning.

Åtgärder för mindre påverkan på havsmiljön

Alla de tre besöksstationerna fokuserar på mikroplaster. Vid station 1 får besökarna chansen att lyssna på forskaren Bethanie Carney Almroth, som studerar effekter av mikropartiklar hos fiskar. Station 2 är en mikroskopstation, där besökarna får möjlighet att se på mikroplaster från olika källor. Medan station 3 visar utställningen ”Mikroplaster från kläder till hav”, som bland annat informerar om vad vi själva kan göra för att minska utsläpp av mikroplaster från kläder.

– Man kan tvätta kläderna färre gånger eller vädra dem. När man tvättar bör man fylla tvättmaskinen till maxnivå, använda flytande tvättmedel istället för pulver och sköljmedel. Dessutom bör man använda lägre temperatur och lågt varvtal. Eller också kan man minska på sina klädinköp och börja fundera på materialval, säger Susan Gotensparre från institutionen för biologi och miljövetenskap, som organiserar eventet tillsammans med Géraldine Fauville.

Viktigt för hållbar utveckling av havet

Att mikroplaster i hav är en viktig fråga visar FN:s globala mål för hållbar utveckling, specifikt mål 14 som handlar om hav och marina resurser. Ett av delmålen för mål 14 är att till 2025 förebygga och minska föroreningar i havet, inklusive marint skräp.

Läs mer om Västerhavsveckan och vad som händer i Nordstan 10 augusti>>

Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, IPKL, och institutionen för biologi och miljövetenskap, BioEnv, vid Göteborgs universitet är tillsammans en av EU-projektets 17 partners från nio EU-länder.
Projektet Sea Change finansieras av Horisont 2020, EU:s ramprogram för forskning och innovationer i enlighet med bidragsavtalet nr 652644. The Marine Biological Association, Storbritannien, samordnar projektet.

För frågor om Göteborgs universitets medverkan i EU-projektet Sea Change:  Susan Gotensparre (susan.gotensparre@gu.se) eller Géraldine Fauville (geraldine.fauville@gu.se)..

 

AV:

Artikeln publicerades först på: science.gu.se

Sidansvarig: Ulrika Lundin|Sidan uppdaterades: 2016-11-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?